Tineri batrani

Observ un obicei printre cunoscuti si in general tineri. Existenta o tendinta gresita de a te simti “batran” si de-a crede ca viata o ia la fuga. Aceasta tendinta este foarte vizibila in zilele de nastere, cand tanarul constientizeaza ca “a mai trecut un an”.  Acum pot sa debitez complet sau sa ma insel, dar din ce am observat aceasta stare de “ma simt batran” este foarte accentuata la tinerii aflati intre 24 si 28 de ani, adica oamenii care si-au incheiat viata de student si au intrat in urmatorul stadiu al vietii. Oameni care au intrat in domeniul muncii, oameni care incep sa se gandeasca la o familie, un copil, o cariera, oameni pentru care notiunea de “viitor” nu mai poate fi ceva ambiguu, ci trebuie sa devina un plan bine gandit. Aceasta portiune de 24-28 nu e singura care se simte batrana inainte de timp, toate categoriile de varsta simt asta din cand in cand, dar din propriile observatii ea se simte cea mai afectata.

Motivele pentru care tinerii pana in 30 de ani se simt batrani si ca viata trece pe langa ei sunt variate. Putem invoca presiunea de astazi care este mult mai mare pe tineri decat in trecut, si drept urmare sentimentul ca “nu faci nimic cu viata ta”. Putem invoca societatea, care de cativa ani ii spune tanarului ca poate fi ce doreste, ca nu are limite si ca totul sta in puterea sa. Sau putem invoca motivul care mie mi se pare cel mai predominant, si anume nevoia de a trece acesti ani pentru a se adapta noului stadiu al vietii. De ce spun asta? Fiindca pana la terminarea facultatii tanarul este inca visator, inca isi permite o necunoscuta cand vine vorba de viitor, inca poate umbla din relatie in relatie, inca nu are grija unei chirii, a unei rate, a utilitatilor, a unui job, tanarul care inca nu a intrat in domeniul muncii nu stie ce inseamna sa ai doar 21 de zile libere pe an, el isi poate lua o zi libera cam cand isi doreste. In momentul in care acest tanar termina facultatea si intra, vrand-nevrand, in urmatoarea etapa a vietii, lucrurile se schimba drastic pentru el. Notiunea sa asupra vietii se tranforma, are loc practic o shiftare a prioritatilor, obligatiilor si nevoilor. Iar acesti ani, perioada 24-28, sunt anii de tampon, anii in care tanarul inca se simte putin pierdut si drept urmare “batran”, nu-si gaseste locul si se ingrijoreaza mai mult decat ar trebui. Are impresia ca viata trece si el nu-si are apartenenta, e doar un trecator prin ea si atat. Din ce am obsevat insa, cam in jurul varstei de 28-30 de ani tanarul acum numit adult se stabilizeaza si se mai linisteste, invata sa se bucure din nou de ce are si sa nu se mai ingrijoreze atat de tare ca “anii trec”.

Ce as vrea eu sa inteleaga tinerii care termina sau au terminat de curand o facultate si la fiecare zi de nastere simt o mica “depresie” cum o numesc ei : e doar o faza. Ai ~ 25 de ani, daca nu se intampla vreun eveniment cumplit in viitorul tau, vei mai trai inca de 2 ori pe atat sau mai mult. Ai o viata intreaga inainte si timp sa faci ce-ti doresti si ce simti, acest sentiment de “batran” este doar o iluzie pe care ti-o provoci singur in tentativa ta de-a te acomoda cu noul tau statut de adult. Daca iti continui viata cu presiune pe tine ca ea trece si tu nu profiti de ea vei fi atat de macinat de acest gand incat nu vei avea energia sa te bucuri de ea, adica exact ceea ce te temi. Nu te mai autosabota ci invata sa te bucuri de momentele care merita, oamenii care-ti fac viata frumoasa si tot ce inseamna frumos pentru tine.

Asculta-l pe Raku si lasa presiunea sa dispara. E autoindusa si complet falsa.

 

1 thought on “Tineri batrani

  1. krossfire

    E ok, e documentat fenomenul si da, asa cum zici si tu, imediat ce se trece mai serios de varsta de 25 de ani dispare sentimentul de “batranete” si, in cazuri fericite, este inlocuit de “bai, e timpul sa fac ceva interesant cu viata mea”.

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s