Facebook Live schimba regulile jocului

Facebook a lansat saptamana trecuta un serviciu intitulat “Facebook Live” care face exact ce-i spune numele : iti permite sa faci streaming live pe Facebook. Ba mai mult, ai si un livemap cu ajutorul caruia poti vedea in timp real cine din ce tara face streaming, ca sa intri sa vizionezi si sa interactionezi. La prima vedere pare un serviciu distractiv si inocent, care are scopul de-a aduce mai aproape necunoscutii si de-a lega noi prietenii, sau doar de-a iti oferi sansa de a fi mai interactiv cu prietenii si apropiatii. Conceptul nu e unul nou, dar are foarte mare relevanta ca e acum valabil si pe Facebook, cel mai mare site de social media in momentul de fata. E adevarat ca ii putem gasi si plusuri si minusuri serviciului, dar eu as vrea sa ma focusez pe minusurile sale, caci acestea sunt mai interesante.

Din punctul meu de vedere, Facebook Live se adreseaza in mare parte urmatoarelor 3 categorii :
1. Vedetele, care probabil vor folosi serviciul pentru a da impresia ca sunt mai apropiati de fani, vor face sesiuni de Q&A, in principiu se vor asigura ca isi maresc publicul.
2. Persoanele avide de atentie, care ar face orice pentru a fi in centrul atentie. Acum au un tool in plus pentru a fi in mijlocul controverselor si pentru a se “simti auziti”. Acesta este de altfel si unul dintre simptomele persoanelor avide de atentie, nevoia de-a fi auzit.
3. Teribilistii. O parte din ei pot fi incadrati in categoria 2 cu lejeritate, dar vor fi si destui care nu sunt neaparat avizi de atentie, insa care vor considera ca anumite idei si actiuni stupide ar trebui vizionate de o intreaga lume.

E de la sine inteles ca nu doar aceste 3 categorii vor folosi noul serviciu oferit de Facebook, dar ma astept ca ele sa predomine. Ceea ce ma duce cu gandul la problemele care vor aparea pe masura ce timpul va trece si evenimente se vor intampla. Prima categorie nu cred ca va produce prea multe controverse, eventual doar mici prostii scapate initial live si salvate ulterior printr-o scuza in public. Dar ce material vor produce oare urmatoarele 2 categorii, avizii de atentie si teribilistii? E de ajuns sa deschizi livemap-ul si sa vezi de exemplu cine face in momentul de fata stream in Romania si ce content produc. Vorbim de un public predominant tanar (avizii de atentie) care nu prea incanta : multe manele pe fundal, ineptii spuse cu galeata, glume stupide si o atitudine generala care are putin legatura cu varsta, dar care nu scuza imaginea de ansamblu. Acestia sunt in general cei din categoria a doua, si nu reprezinta o problema prea mare.

Ce se intampla insa cand intra pe fir teribilistii? Zoso a raportat astazi cum elevi se filmau in timpul orelor, spuneau tampenii si aratau modul jenant in care se desfasurau orele. Mai multe detalii pe blogul sau, eu insa altceva ma intreb. Ce se va intampla cand directorii acestor scoli/licee vor vedea aceste filmari? Fiindca ele sunt o pata pe imaginea institutiei, cu atat mai mult cu cat poate acele scoli/licee au un renume. Cum te asiguri ca elevii problema (care sa recunoastem, sunt prezenti in toate scolile si liceele, doar ca difera numarul lor in functie de calitatea institutilor) nu-ti vor dauna imaginii si nu-ti vor periclita chiar si jobul? Ii pedepsesti? Faci un exemplu din ei? Faci reguli de conduita in scoala? Interzici telefoanele? Interzici filmarile? Permiti filmarile dar interzici streamingul in scoala? Care e solutia cea mai buna?

Uite o alta problema. Facebook e plin de copii care n-au varsta legala de-a avea cont de Facebook, si cu toate acestea au. Nimeni nu-i verifica, nimeni nu le face nimic. Ce va opri acesti copii sa faca streaming si pedofilii sa interactioneze cu ei? E fapt stiu ca tinerii, dar mai ales copiii, sunt foarte usor influentabili. Cat va dura pana cand niste copii se vor dezbraca live? Dar cat va dura pana cand cineva va vrea sa faca o gluma proasta, va dori sa o si filmeze, ca sa vada o intreaga lume ce tare e el sau ea, si gluma se va termina cu vatamare sau pericol de moarte? Filmarea respectiva va fi folosita ca dovada pentru procese? Lista aceasta de intrebari poate continua, dar as vrea sa ma opresc, nu inainte insa de-a mai intretine o idee : ce se va intampla cand vor aparea accidente rutiere din cauza acestui livestream? Azi un roman facea livestream pe facebook in timp ce conducea. N-a patit nimic, dar cat credeti ca va dura pana vor aparea primele accidente ca rezultat al neatentiei la volan? Cine va fi considerat vinovat? Se vor da legi speciale si vor fi cautati pe facebook acesti indivizi care se incumeta la asa ceva?

Facebook Live va schimba regulile jocului. Momentan e un serviciu inca in fasa, si care nu a avut timp sa-si faca resimtite efectele, dar in 1-2 luni sunt destul de sigur ca le vom vedea.  Iar peste 1 an, daca va mai exista serviciul, vom stii si daca a adus vreo contributie societatii sau doar a daunat. Eu inclin spre a doua varianta.

Facebook-Live

Vin Diesel nu pare de acord cu mine.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s